fbpx

Tvättråd linne

Alla Bylinens textilprodukter är tillverkade i linne eller halvlin. Lin är ett fantastiskt naturmaterial som rätt skött kan hålla i generationer. För att behålla linnets struktur och lyster är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt. Nedan har vi sammanfattat våra bästa tips på hur du tar hand om ditt linne. 

Linne är en lättskött naturfiber med slitstarka egenskaper och en god förmåga att absorbera och avge fukt. Linne passar utmärkt i produkter som handdukar, kökshanddukar, dukar och servetter. Belöningen för välskött linne är ett material som åldras långsammare än andra textilier, och som blir vackrare och skönare med tiden. Faktum är att det är svårt att hitta någon annan textil än linne som har så hög kvalité, är såpass slitstark och miljövänlig. Har man väl börjat använda linneprodukter så byter man helst inte ut dem.

Så tar du bäst hand om dina linneprodukter

Undvik för mycket värmekontakt om du vill bevara linnets naturliga glans och struktur. Ditt linne mår bäst av att förvaras mörkt och torrt. Om du köpt en otvättad linne produkt rekommenderar vi att du blötlägg gärna innan första tvätt så undviker du att linets fibrer bryts.

Tvättråd för linne

Både linne och halvlinne kan tvättas i 60°C, men för ömtåliga linneföremål såsom linneservetter, bordstabletter och linnedukar rekommenderar vi 40°C.

Viktigt att tänka på är att otvättat linne krymper i varmt vatten, mellan 3-6%. Vid tvätt kan överskottsludd släppa som borstas bort med mjuk borste eller skakas av utomhus, detta gäller framförallt våra våfflade handdukar. Linne är ett material som andas bra och torkar fort.

– Följ tvättråden för respektive produkt. 

– Blötlägg nytt otvättat linne i ljummet vatten i 20-30 minuter innan första tvätt så undviker du brytveck. 

– Välj ett skonsamt program när du tvättar och använd milt tvättmedel.

– Tvätta linne separat från andra material och kör endast med en halvfull maskin och i generöst med vatten.

– Tvätta ofärgat och kulört var för sig. Produkter med blandande färger hanteras efter den starkaste färgen. Vi rekommenderar separat tvätt första gången. Observera att vitt tvättmedel innehåller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan vara färgade vita.

– Om du vill ha en stramare look på ditt linne låt gärna linnet dropptorka, sträck i sömmarna och kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet har torkat.

– Linne kan torktumlas skonsamt på låg värme för ett ledigt utseende med ett mjukt fall och framträdande skrynklor. Glöm inte bort att hög värme krymper linnet mer. Ta ut textilierna ur torktumlaren innan de är helt torra. Dina linnetextilier mår bra av att inte tvättas för ofta.

– Linne bör bara centrifugeras på låg hastighet. Vid höga hastigheter kan fibrerna knäckas, vilket gör att kvalitén försämras och mer överskottsfibrer skapas.

Tvättråd för linnegardiner

Undvik att tvätta dina linnegardiner för ofta. Vi rekommenderar att du med jämna mellanrum tar ner dina gardiner och skakar eller vädrar dem ute en stund för att undvika att smuts och damm sätter sig i tyget. Om du måste tvätta dina linnegardiner så gör det helst med ett tvättprogram för ömtåliga textilier på låg värme och undvik att tvätta gardinerna med andra textilier. Låt gardinerna lufttorka eller torktumla dem för ett skrynkligt och avslappnad utseende.

Om dina linnegardiner är väldigt smutsiga rekommenderar vi att du lämnar in dem på kemtvätt.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.

EUR Euro